REPREZENTĂRI ȘI REMEMORĂRI SOCIALE ALE EVENIMENTELOR DIN APRILIE 2009 - USM ADMIN (Moldova State University, 2020)
În acest studiu prezentăm rezultatele unei cercetări explorative privind reprezentarea mediatică și felul în care sunt rememorate acţiunile de protest din aprilie 2009, având la bază surse de date colectate în perioada 2010-2013 și 2019- 2020. Această analiză comparativă scoate în evidență particularități specifice privind felul în care erau abordate evenimentele date în primii ani de la producerea acestora și peste zece ani. În timp, se observă o scădere a interesului mass media față de acţiunile de protest; mai mult chiar, aceste evenimente sunt prezentate deseori în contexte mediatice care determină mai degrabă interpretări și conotații negative ale acestora. La final, se propun câteva recomandări cu privire la necesitatea unei analize mai profunde a acestor evenimente marcante pentru societatea din Republica Moldova. Cuvinte- cheie: reprezentări sociale, amintiri de tip flash, relații intergrupale, memorie socială, mass media.