شناسایی عوامل مؤثر بر حکمرانی مطلوب در ساختار ورزش قهرمانی کشور - اصغر غلامی; فرشاد امامی; سعید امیرنژاد; جمشید سیارنژاد (Sport Sciences Research Institute, 2021)
پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل مؤثر بر حکمرانی مطلوب در ساختار ورزش قهرمانی کشور انجام شد. این پژوهش از نوع مطالعات طرح متوالی اکتشافی بود. جامعۀ آماری در بخش کیفی متشکل از اعضای هیئت‌علمی، سیاست گذاران و تصمیم‌گیران ورزش در سطح کلان بود. همچنین جامعۀ آماری در بخش کمّی متشکل از اعضای شورای راهبردی وزارت ورزش و جوانان، مدیران عالی ستادی وزارت ورزش و جوانان، مدیران میانی ستادی وزارت ورزش و جوانان، رئیس، نایب‌رئیس و دبیر فدراسیون‌های ورزشی بود. نمونۀ آماری در بخش کیفی 15 نفر از خبرگان بودند که تا رسیدن به اشباع نظری با بهره‌گیری از تکنیک های هدفمند نظری و گلوله‌برفی انتخاب شدند و در بخش کمّی برای هر گویه بین پنج تا 10 نمونه لازم بود؛ بنابراین 294 نفر نمونۀ آماری پژوهش را تشکیل دادند. ابزار جمع‌آوری داده‌ها در بخش کیفی مصاحبۀ نیمه‌ساختارمند و در بخش کمّی پرسشنامۀ محقق‌ساخته بود. پایایی مصاحبه ها با روش مطالعۀ توافق درون‌موضوعی 0.79 به دست آمد. برای روایی محتوایی از نظر خبرگان و اعتبار سازه (تحلیل عاملی اکتشافی و تأییدی) و از شاخص‌های پایایی ترکیبی، آلفای کرونباخ، روایی واگرا و همگرا و مدل‌سازی معادلات‌ساختاری استفاده شد. شاخص برازش مدل 0.50=GOF گزارش شد. در نهایت مدل حکمرانی مطلوب در ساختار ورزش قهرمانی کشور با ده عامل ساختار پایدار و باثبات، ساختار عادلانه، ساختار دموکراتیک، ارتباطات شبکه ای، هم ریختی ساختار، ساختار استراتژیک، ساختار مشترک، ساختار شفاف و پاسخگو، ساختار سیستمی و ساختار حامی‌گری ارائه شد؛ بنابراین پیشنهاد می‌شود تدوین اسناد ساختار حکمرانی براساس ساختار دموکراتیک، همسوبودن تصمیم گیری سه نهاد دولت، بخش خصوصی و مردم و همچنین مشارکت نهادهای غیردولتی صورت گیرد.