Boksörlerde sporda ahlaktan uzaklaşmanın sportmenlik davranışına etkisi - Muhammet Kusan; Sila Yilmaz; Soner Cankaya (Ozlem Book Center, 2024)
Bu çalışmanın amacı boksörlerde sporda ahlaktan uzaklaşmanın sportmenlik davranışına etkisini bazı sosyo-demografik özellikler açısından incelemektir. Çalışmada betimsel nitelik taşıyan ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır.  Araştırmanın örneklemini aktif olarak boks sporu yapan sporcular içerisinden tesadüfi rastgele örneklem yöntemi ile seçilmiş 263 birey oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak, sporda ahlaktan uzaklaşma ölçeği ve sportmenlik davranışı ölçeği kullanılmıştır. Çalışmada, puanlarının cinsiyet ölçek toplam ve milli sporcu olma durumuna göre farklılık gösterip göstermediği t test ile gelir düzeyi, eğitim durumuna ve sporcu yaşına göre farklılık gösterip göstermediği ise Tek Yönlü Varyans Analizi ve Tukey çoklu karşılaştırma testi ile belirlenmiştir. Katılımcıların yaşı, sporda ahlaktan uzaklaşma düzeyleri ve sportmenlik davranışları arasındaki ilişkinin derecesi ve yönü Pearson korelasyon katsayısı ile ilişkinin denklemi ise regresyon analizi ile belirlenmiştir. Erkek boksörlerin kadın boksörlere göre daha çok ahlaktan uzaklaştığı ve kadın boksörlerin daha sportmen davranışlar sergilediği belirlenmiştir. Bununla birlikte, orta gelire sahip sporcuların yüksek gelire sahip sporculardan daha yüksek sportmenlik davranışı sergilediği tespit edilmiştir. Ayrıca, sporcu yaşı 1-3 yıl olan boksörlerin sporcu yaşı 10 ve üzeri olanlara göre daha yüksek sportmenlik davranışı gösterdiği görülmüştür.