TRAUMATISMELE ORGANELOR CAVITARE ABDOMINALE LA COPIL, MECANISME DE PRODUCERE ŞI PRINCIPII DE TRATAMENT - Elena Ţarcă; Irina Ciomaga; Nicolae Nistor; Irina Crişcov; Tamara Solange Roşu (Amaltea Medical Publishing House, 2019)
Traumatismele organelor cavitare abdominale reprezintă o cauză importantă de morbiditate la copil, după traumatismele cranio-cerebrale, vertebromedulare şi toracice, principalul mecanism de producere fiind accidentele rutiere, căderile accidentale cu impact pe abdomen sau accidentele sportive, agresiunile fizice şi exploziile. Dacă traumatismul abdominal a fost penetrant, cel mai frecvent va asocia o leziune de organ cavitar, pe când contuziile abdominale asociază mai adesea o leziune de organ parenchimatos, cu repercusiuni asupra stabilităţii hemodinamice. Investigaţiile imagistice şi paraclinice implicate în evaluarea unui traumatism abdominal cuprind radiografia toraco-abdominală în ortostatism, ecografia abdominală, lavajul peritoneal diagnostic, computer-tomografia abdominală şi laparoscopia exploratorie. Spre deosebire de traumatismele penetrante în cazul cărora explorarea chirurgicală este evidentă, la copiii mici cu contuzii abdominale leziunile organelor cavitare pot fi omise la momentul prezentării din cauza comunicării deficitare dintre pacient şi examinator, din cauza interpretării dificile a simptomatologiei în cazul asocierii şi a altor leziuni, precum şi din cauza absenţei iniţiale a semnelor ecografice de perforaţie. Întârzierea diagnosticului şi a tratamentului adecvat conduce la mărirea perioadei de spitalizare, a costurilor, dar şi a ratelor de morbiditate. Mortalitatea în cazul traumatismelor abdominale cu perforare de organ cavitar se situează în jurul ratei de 10%, fiind cu atât mai mare cu cât leziunile digestive sunt multiple sau asociate cu alte traumatisme.