Edytorial - Wit Pasierbek (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2017)
U początku XXI wieku bardzo wiele mówi się na temat godnościwprzeróżnychjejodmianach.Godnośćczłowieka:kobiety, mężczyzny, dziecka stoi u podstaw jakichkolwiek dyskusji społecznych,religijnych,legislacyjnych,historycznychitd.Nasilenie iakcentowaniegodnościjesttakmocne, żemo żesię wydawać, iżzagubiliśmysięwpodstawowymrozumieniutegopojęcia.Zbyt łatwoiczęstoszafujesiętymjakżewspaniałymidoniosłymprzymiotem ludzkiej osobowości.