بررسی ارتباط بیماری پریودنتال با دیابت بارداری در مراجعین به مراکز بهداشتی درمانی منتخب شهر مشهد در سال 1390 - گیتی ازگلی; ام البنین محسن پور; نزهت شاکری; علی فروزانفر; محمد حسن نیک خو (Mashhad University of Medical Sciences, 2015)
مقدمه: دیابت، شایع ترین عارضه طبی در بارداری است. افزایش سطح سیتوکاین های التهابی در بین زنان مبتلا به دیابت بارداری، مطرح کننده التهاب و عفونت به ‌عنوان یکی از اتیولوژی ‌های دیابت بارداری است. این سیتوکاین ها می توانند از بافت های پریودنتال ملتهب نیز وارد جریان خون مادر شده و پاسخ التهابی سیستمیک مادر را به شدت تحریک کنند. عوامل خطر متعددی برای دیابت بارداری ذکر شده است. اما مطالعات اندکی ارتباط بین بیماری پریودنتال و دیابت بارداری را بررسی کرده ‌اند. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط بیماری پریودنتال با دیابت بارداری انجام شد. روش کار: این مطالعه کوهورت تاریخی در سال1390 و 1391 بر روی 91 زن مبتلا به بیماری پریودنتال (گروه مواجهه) و 186 زن سالم (گروه عدم مواجهه) مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی منتخب شهر مشهد انجام شد. روش گرد‌آوری داده‌ها، مصاحبه و معاینه و ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه، چک ‌لیست مشاهده، پروب پریودنتال جهت بررسی بیماری پریودنتال و دستگاه اسپکتروفتومتری جهت تعیین میزان قند خون بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار اماری SPSS (نسخه 17) و آزمون های تی، من‌ ویتنی، کای دو و رگرسیون لوجستیک انجام شد. p کمتر از 05/0 معنادار در نظر گرفته شد. یافته ‌ها: ابتلاء به بیماری پریودنتال با دیابت بارداری ارتباط داشت (05/0>p). خطر نسبی ابتلاء به دیابت در مبتلایان به بیماری پریودنتال 7/5 برابر افراد بدون بیماری پریودنتال بود. نتیجه‌گیری: ابتلاء به بیماری پریودنتال (پریودنتیت مزمن منتشر) می‌تواند یک عامل خطر ابتلاء به دیابت بارداری باشد.