Gebelikte Bulantı-Kusmanın Öz Bakım Gücüne ve Yaşam Kalitesine Etkisi - Feyza Çalışır; Derya Yüksel Koçak (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2023)
Amaç: Bu araştırma gebelikte bulantı ve kusmanın öz bakım gücüne ve yaşam kalitesine etkisinin belirlenmesi amacıyla yapıldı.Yöntem: Kesitsel tipteki araştırmanın örneklemini Türkiye'nin batı Karadeniz bölgesinde bulunan bir ildeki eğitim ve araştırma hastanesinin kadın doğum polikliniklerine bulantı ve kusma şikâyeti ile başvuran 278 gebe oluşturdu. Veriler tanıtıcı bilgi formu, Öz Bakım Gücü Ölçeği ve Yaşam Kalitesi Ölçeği (SF-36) kullanılarak toplandı. Verilerin değerlendirmesinde tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra Mann Whitney U Testi, Bağımsız İki Örneklem t Testi, Tek Yönlü ANOVA ve Kruskall Wallis Testi kullanıldı.Bulgular: Araştırmaya dâhil edilen gebelerin yaş ortalaması 27,45±5,16 yıldır. Gebelerin %56,5'i 25-34 yaş aralığındadır. Gebelerin %32,4'ü son 12 saatte 2-3 kez bulantı, %14'ü 2-3 kez kusma, %24,1'i 2-3 kez öğürme yaşadığını belirtmiştir. Gebelerin %62,2'si BK sebebiyle günlük işlerinin olumsuz etkilendiğini, %42,4'ü ise cinsel yaşamının olumsuz etkilendiğini belirtmiştir.Sonuç: Daha önceki gebeliklerinde bulantı ve kusma yaşayan, desteğe ihtiyaç duyan, günlük işlerinin ve cinsel yaşamının olumsuz etkilendiğini belirten gebelerin yaşam kalitesi daha düşüktür. Bulantı ve kusma süresi, sıklığı arttıkça yaşam kalitesi düşmektedir. Önceki gebeliklerinde bulantı ve kusma yaşayan, yetersiz sosyal desteğe sahip gebelerin öz bakım gücü daha düşüktür.