Аналіз ефективності методів корекції пронаційних деформацій стоп у дітей з дитячим церебральним паралічем - O.A. Danilov; V.V. Gorelik; O.V. Shulga (Group of Companies Med Expert, LLC, Kyev, Ukraine, 2023)
Пронаційні деформації стоп є однією з найпоширеніших дитячих деформацій, що потребують хірургічного лікування. Для корекції застосовують підтаранний артроерез, підтаранний артродез за Грайсом. Перспективним є застосування цих методів у поєднанні з пересадкою короткого малогомілкового м'яза. Мета - вивчити ефективність підтаранного артроерезу та підтаранного артродезу за Грайсом у поєднанні з пересадкою короткого малогомілкового м'яза в корекції пронаційної деформації стоп у дітей з дитячим церебральним паралічем. Матеріали та методи. Проаналізовано результати лікування 40 пацієнтів віком від 7 до 16 років із пронаційною деформацією стоп. Пацієнтів поділено на 2 групи. Основну групу (25 пацієнтів) поділено на 2 підгрупи залежно від методу хірургічного лікування: підгрупа А - 10 пацієнтів, яким здійснили підтаранний артроерез із пересадкою сухожилка короткого малогомілкового м'яза; підгрупа В - 15 пацієнтів, яким виконали підтаранний артродез за Грайсом із пересадкою сухожилка короткого малогомілкового м'яза. Контрольна група - 15 пацієнтів, яким виконали підтаранний артродез за Грайсом. Для обстеження пацієнтів використано клініко-рентгенологічні методи. Числові дані порівняно між групами та оброблено статистично з визначенням M±m і коефіцієнта достовірності за t-критерієм Стьюдента. Рівень вірогідності встановлено за p<0,05. Результати. Перевагою підтаранного артроерезу та підтаранного артродезу за Грайсом у поєднанні з пересадкою короткого малогомілкового м'яза є усунення пронаційного патологічного впливу цього м'яза на стопу, посилення супінаторного ефекту заднього великогомілкового м'яза, а також зменшення компресії на аутоімплант при виконанні підтаранного артродезу за Грайсом. Висновки. Доведено ефективність пересадки сухожилка малогомілкового м'яза в поєднанні з підтаранним артроерезом або артродезом у корекції пронаційної деформації стоп у дітей з дитячим церебральним паралічем, що дає змогу поліпшити клініко-рентгенологічні показники після лікування. Дослідження проведено відповідно до принципів Гельсінської декларації. Протокол дослідження схвалено локальними етичними комісіями установ, що брали участь у дослідженні. На проведення досліджень отримано інформовану згоду пацієнтів. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.