SOMNOLOGIA PEDIATRICĂ ÎN ROMÂNIA - REZULTATELE UNUI CHESTIONAR APLICAT MEDICILOR DE DIFERITE SPECIALITĂŢI - Mihaela Oroş; Florin Mihălţan (Amaltea Medical Publishing House, 2014)
Somnologia pediatrică reprezintă un domeniu de cercetare intensă. Importanţa screeningului pentru sindromul de apnee obstructivă în somn (SASO) a fost pusă în evidenţă în ghidurile internaţionale publicate recent cu privire la diagnosticul şi managementul SASO la copii. În România, primii paşi în diagnosticul şi tratamentul tulburărilor de somn la copii au fost făcuţi de curând, iar intenţia noastră a fost de a evalua gradul de conştientizare şi opţiunile terapeutice actuale pe un grup de profesionişti în domeniul sănătăţii. S-a trimis prin e-mail un ches tionar aplicabil prin autoadministrare, către medici pediatri, de familie şi medici de alte specialităţi inclusiv pne umologi, psihiatri şi medici ORL. Rezultatele, importante din punct de vedere calitativ, arată că tulburările de somn la copii, în principal SASO, sunt diagnosticate mai ales de medicii de diferite specialităţi şi nu de medicii de familie, şi că, în majoritatea cazurilor, strategia terapeutică a fost de reevaluare şi/sau trimitere către un alt specialist. La ultima întrebare deschisă din cadrul chestionarului jumătate dintre respondenţi au subliniat nevoia de îmbunătăţire a cunoştinţelor teoretice şi practice, a comunicării între medicii de diferite specialităţi, a acce sului la instrumentele de diagnosticare, cât şi nevoia de creştere a gradului de informare în rândul părinţilor, al copiilor de vârste mai mari şi al adolescenţilor. Sunt necesare cercetări suplimentare care să confirme aceste date calitative, însă cu toate acestea, chestionarul a permis identifi carea zonelor vulnerabile de la nivelul diferitelor grupuri de lucru, şi în fi nal elaborarea de recomandări pentru diferite tipuri de intervenţii care ar putea infl uenţa dezvoltarea acestui domeniu şi în ţara noastră.