Bronşektazide Cerrahi Öncesi ve Sonrasında Uygulanan Pulmoner Rehabilitasyon Yöntemleri - Neriman Temel Aksu; Abdullah Erdoğan (Sakarya University, 2019)
Bronşektazi balgam üretimi ve tekrarlayan enfeksiyonla birlikte havayolunun kalıcı genişlemesi durumudur. Bronşektazide cerrahi artık çok sık uygulanmamaktadır. Fakat maksimal ilaç tedavisiyle kontrol altına alınamayan lokalize bronşektazide cerrahi düşünülmektedir. Cerrahi öncesi aktif ve akut enfeksiyon antibiyotiklerle ciddi şekilde tedavi edilmelidir. Komple bakterial eradikasyon imkansız olmasına rağmen, antibiyotik tedavinin amaçları balgamın volümünü ve rengini azaltmaktır. Bu yüzden pürülan ve bol balgamlı hastalarda göğüs fizyoterapisi ve antibiyotikler balgam volümü minimum olana kadar ve rengi mukoid olana kadar devam edilmelidir. Bu minimum 2 haftayı almaktadır. Daha sonra bu hastalar cerrahi öncesi 2 gün yoğun göğüs fizyoterapisi ve vibratör masajlı postüral drenaj programına alınmalıdırlar. Buna postoperatif dönemde de devam edilmelidir. Proflaktik antibiyotiklere de başlanmalı ve postoperatif 48 saate kadar verilmelidir. Bronşektazi cerrahisi sonrası tedavi akciğer rezeksiyonu geçiren hastalarla aynıdır. Erken mobilizasyon, agresif pulmoner temizlik, göğüs fizyoterapisi ve beslenme önemlidir. Bronşektazili hastaların egzersiz kapasitesi ve yaşam kalitesi azalmaktadır.  Pulmoner rehabilitasyon bu sorunları azaltabilmektedir.  Bronşektazi cerrahisi sonrası hastalara, standart akciğer rezeksiyonundan sonra uygulanan tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Erken mobilizasyon, agresif pulmoner temizlik, göğüs fizyoterapisi ve beslenme desteği önemli konulardandır. Operasyon öncesi ve sonrası uygulanan pulmoner rehabilitasyon programı; egzersiz ve inspiratuar kas eğitimini, ventilasyonu arttıran teknikleri, hava yolu temizleme tekniklerini ve hasta eğitimini içermektedir.