Освітологічні витоки становлення ціннісної парадигми сучасної педагогіки - Л. Хоружа (Borys Grinchenko Kyiv Metropolitan University, 2023)
У статті проаналізовано аксіологічні контексти розвитку сучасної педагогіки, розглядаються освітологічні основи реалізації цього процесу. Визначення ціннісних парадигм у педагогіці детермінується її трансгресивним характером у період змін. Зазначено, що в освіто- логічному доробку В. Огнев'юка, містяться цінності сталого людського розвитку суспільства, які є важливими для забезпечення функціонування освіти та педагогіки в умовах сьогодення: політико-правові (демократія, справедливість); культурні (свобода, творчість, спілкування, діяльність); моральні (щастя, добро, обов'язок, відповідальність, совість, гідність, честь); наці- ональні (державність, традиції, мова). Наведено міркування вченого щодо створення ціннісно- орієнтованого середовища, яке спряє розвитку і формуванню цих цінностей. У статті подано окремі результати опитування студентів щодо оцінки сформованості провідних цінностей на особистісному та суспільному рівнях. Визначено та структурувано цінності, які є важли- вими для забезпечення розвитку сучасної людини, освіти і сталого суспільства, дозволяють окреслити інваріантні та варіативні аксіологічні орієнтири в педагогіці, спрямувати її теорію та практику у конструктивне русло, розробити нові освітні методи і технології. Акцентовано увагу на тому, що витоки ціннісної парадигми сучасної педагогіки мають освітологічну основу. Цей факт уможливлює інтеграцію усіх напрямів наукових досліджень в осмисленні нових теоре- тичних і практичних аспектів педагогіки як сфери соціального, цивілізаційного творення людини і суспільства. Зроблено висновок щодо посилення ролі сучасної педагогіки у її ціннісно