Adölesan futbolcularda uygulanan beceri antrenmanının seçilmiş bazı motorik özellikler ve yetenek testlerine etkisi - Sezgin Hepsert; Yakup Kılıc; Cetin Tan (Ozlem Book Center, 2023)
Bu çalışmanın amacı adölesan futbolcularda uygulanan 8 haftalık beceri antrenmanının seçilmiş bazı motorik ve yetenek testlerine olan kronik etkisini saptamaktır. Çalışmada ortaokul düzeyinde öğrenim gören, aktif olarak futbol oynayan ve sporculuk geçmişi en az 1 yıl olan 35 erkek futbolcu (yaş: 10,91±2,88 yıl; boy uzunluğu: 150,49±9,03 cm; vücut ağırlığı: 42,19±9,31 kg) gönüllü olarak yer almıştır. Deneysel modellerden olan tek grup ön test-son test deseni ile gerçekleştirilen çalışmada katılımcı gruba 8 hafta boyunca, haftada 3 gün ve 90 dakika beceri antrenmanı uygulanmıştır. Ön test ve son test olmak üzere katılımcıların iki ayrı zamanda dikey sıçrama, uzun atlama, 30 m. sprint, şut, pas ve top sürme dereceleri ölçülmüştür. Elde edilen verilerin normal dağılım gösterip göstermediği basıklık-çarpıklık normallik sınaması ile belirlenmiştir. Ardından paired samples t test kullanılarak veriler analiz edilmiştir. Sonuçlar p<0,05 anlamlılık seviyesine göre yorumlanmıştır.  Bulgular incelendiğinde; dikey sıçrama, durarak uzun atlama, pas, şut ve top sürme testlerinde uygulanan beceri antrenmanlarının performansa olumlu etki ettiği ve son test lehine anlamlı farklılık oluşturduğu saptanmıştır. 30 m. sprint testinde son test lehine anlamlı farklılık bulunamamıştır.  Sonuç olarak elde edilen bulgulardan hareketle adölesan dönemdeki futbolcularda uygulanacak beceri antrenmanının kişilerin yetenek ve motorik özellik değişkenlerine olumlu etkilerinin olabileceği söylenebilir.