Порівняльний аналіз ставлення учителів фізичної культури до освітніх реформ в закладах загальної середньої освіти - Nataliya Sorokolit; Olga Rymar; Olena Bodnarchuk (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2020)
Актуальність дослідження. У статті розглянуто питання впровадження освітніх реформ у фізичне виховання школярів. Основною передумовою таких змін є бажання України інтегруватися в європейський освітній простір. Мета дослідження - здійснити порівняльний аналіз підтримки реформ серед учителів фізич- ної культури, які передбачені «Новою українською школою». Методи дослідження - аналіз та узагальнення літературних джерел, опитування учителів фізичної культури на основі анкетування, їх математична обробка та порівняльний аналіз. Опитано 391 учителя фізичної культури із семи областей України, а саме: Львівської (n=100 - 25,8 %); Івано-Франківської (n=53 - 13,6 %); Тернопільської (n=54 - 13,8 %); Хмельницької (n=48 - 12,3 %); Вінницької (n=50 - 12,8 %); Дніпропетровської (n=36 - 9,2 %); та Херсонської (n=50 - 12,8 %). Із них - 259 чоловіки, що становить 66,2 % та 132 жінки, що становить 33,8 % від опитаних нами педагогів. Відзначимо, що в опитування залучено педагогів із різним педагогічним стажем і рівнем кваліфікації. Так, серед опитаних учителів 175 осіб (44,8 %) мають вищу кваліфікаційну категорію; 100 осіб (25,6 %) - першу; 62 особи (15,9 %) - другу та 54 (13,8 %) - категорію «спеціаліст». Результати роботи та висновки. Виявлено різний рівень під- тримки освітніх реформ серед учителів фізичної культури. Найвищий рівень підтримки мають такі нововве- дення: навчання через діяльність ігровими методами як у класі, так і поза його межами - 78,6 %; забезпечення різних форм здобуття середньої загальної освіти - 71,3 %. Вище та нижче за середній рівень підтримки освітніх реформ мають інтегроване навчання - 51,6 %; зміна структури закладу освіти - 51,6 %; інклюзивне навчання - 42,2 % і 12-річний термін здобуття освіти - 28,1 %. Низький рівень підтримки в учителів фізичної культури мають вербальне оцінювання навчальних досягнень учнів - 19,7 %.