بررسی تأثیر کلسیم - ویتامین D در موفقیت القاء تخمک گذاری در زنان نابارور با تشخیص سندرم تخمدان پلی کیستیک - ربابه محمد بیگی; عبدالرحیم افخم زاده; نزهت السادات دانشپور (Mashhad University of Medical Sciences, 2012)
مقدمه: سندرم تخمدان پلی کیستیک یکی از شایع ترین مشکلات هورمونی زنان در سنین باروری است که از طریق عدم تخمک گذاری باعث ایجاد نازایی می شود. تجویز کلسیم همراه با کلومیفن ممکن است تأثیر بیشتری در القاء تخمک گذاری و رشد فولیکول ها داشته باشد، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی تأثیر کلسیم - ویتامین D در موفقیت القاء تخمک گذاری در زنان نابارور با تشخیص سندرم تخمدان پلی کیستیک انجام شد. روشکار: این مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی شاهددار تصادفی در سال های 1390-1389 بر روی 44 زن نابارور مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک انجام شد. بیماران با روش بلوک بندی تصادفی در دو گروه مداخله (22 نفر) و شاهد (22 نفر) قرار گرفتند. برای افراد گروه مداخله روزانه 50 میلی گرم قرص کلومیفن همراه با 400 واحد ویتامین D3 و 1000 میلی گرم کلسیم و برای گروه شاهد روزانه 50 میلی گرم قرص کلومیفن همراه با پلاسبو تجویز شد. برای این بیماران سونوگرافی تا سه سیکل، و هر بار در روز 13 سیکل قاعدگی جهت بررسی سایز فولیکول غالب انجام شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 11/5) و آزمون های کای دو، فیشر، من ویتنی و تحلیل واریانس برای مقادیر تکراری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. میزان p کمتر از 0/05 معنی دار در نظر گرفته شد. یافتهها: بین روند تغییرات اندازه فولیکول در دو گروه تفاوت معنی دار آماری مشاهده نشد (p=0/1) ولی میانه و میانگین اندازه فولیکول ها در ماه اول، دوم و سوم در گروه مداخله بیشتر از گروه شاهد بود (p