Formacja ciągła w Towarzystwie św. Franciszka Salezego - Arkadiusz Domaszk (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2000)
Po pierwszej profesji formacja osób konsekrowanych nie kończy się. Okres formacji ciągłej nazywa się formacją ciągłą. Prawo Societii di San Francesco de Sales akceptuje ogólne normy Kościoła i wyraża jego charyzmat we własnych normach, także w temacie formacji ciągłej. Formacja salezjanów nie zależy tylko od prawa czy struktur. Salezjanie mają jego działalność i czują się powołani do przeżywania każdej sytuacji z zaangażowaniem formacyjnym.