Türkçe Öğretmeni Adaylarının Eğitimde Teknoloji Kullanımına İlişkin Tutum ve Düşünceleri - Tülay Dargut; Gamze Çelik (Mehmet KURUDAYIOĞLU, 2014)
Bu çalışmanın amacı, Türkçe öğretmeni adaylarının öğretimde teknoloji kullanımına karşı tutum ve sahip oldukları fikirleri tespit etmektir ve bu doğrultuda, eğitimde daha etkili teknoloji kullanımına ilişkin yapılabilecekler konusunda önerilerde bulunmaktır. Bu araştırma betimsel bir çalışma olup, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Türkçe Öğretmenliği öğrencileri ile yürütülmüştür. Veriler, öğretimde teknolojik araçların kullanımına ilişkin öğrencilerin tutumlarının değerlendirildiği "Teknoloji Tutum Ölçeği" (Yavuz, 2005) ve yarı yapılandırılmış görüşme tekniği vasıtasıyla toplanmıştır. 19 sorudan oluşan Teknoloji Tutum Ölçeği ile 282 Türkçe öğretmeni adayından veri toplanmış ayrıca bu verileri desteklemek amacıyla Türkçe Öğretmenliği Bölümü'nden 5 öğrenci ile görüşme yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre Türkçe Öğretmen adaylarının eğitimde teknoloji kullanımına ilişkin tutumlarının genel olarak olumlu olduğu, cinsiyet ile tutumlar arasında kadınlar lehine anlamlı bir ilişki olduğu, ancak sınıf düzeyi ve mezun oldukları okul yönünde anlamlı bir ilişki olmadığı anlaşılmıştır. Yapılan görüşmeler sonucunda da öğretmen adaylarının en çok öğrenmeyi kolaylaştırdığı için bilgisayar kullanımı yönünde olumlu düşünceye sahip oldukları görülmüştür.