Dentin hassasiyet giderici ajanların tek aşamalı bir self-etch adezivin makaslama bağlanma dayanımına etkisi - Cemal Yeşilyurt; Gunes Bulut Eyüboğlu (Cumhuriyet University, 2014)
Amaç: Bu çalışmanın amacı içerikleri farklı 12 adet dentin hassasiyet giderici ajanın (DHGA) bir self-etch adeziv rezinin makaslama bağlanma dayanımına etkisinin belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada kullanılmak üzere 195 adet çürüksüz daimi alt 3. molar dişin bukkal yüzeyindeki dentin dokusu açığa çıkacak şekilde mine dokusu uzaklaştırıldı. Dentin örnekleri rastgele 13 gruba ayrıldı (n=15). On iki farklı DHGA (Smart Protect, Systemp Desensitizer, Seal&Protect, Aqua-Prep F, Isodan, Gluma, BisBlock, D/Sense Crystal, UltraEZ, Colgate Sensitive Pro-  Relief, Topex ve Clinpro White Varnish) uygulama talimatlarına göre dentin yüzeylerine uygulandı. Kontrol grubuna DHGA uygulanmadı. Dentin örnekleri 14 gün boyunca 37°C'de yapay tükrük içinde bekletildi. Sonra yumuşak bir diş fırçası yardımıyla dentin yüzeyindeki kalıntılar 8-10 kez uygulanan dairesel hareketlerle uzaklaştırıldı. Clearfil Tri-S Bond (Kuraray Medical) dentin yüzeylerine uygulandıktan sonra silindirik kalıplar yardımıyla kompozit rezin (Filtek Z 250, 3M ESPE, USA) dentin yüzeyine uygulandı. Hazırlanan örnekler 24 saat boyunca distile suda, 37 ºC'de, etüvde bekletildi. Makaslama bağlanma dayanımının ölçüm testleri Universal Çekme-Basma Test Sistemi (Instron 3382, USA) kullanılarak yapıldı. Her bir grup için 3 adet dentin örneği hazırlanarak DHGA'nın dentin tübül tıkaç etkinliği SEM ile incelendi. Gruplar arasında bağlanma dayanımı yönünden farkın önemliliği Tek Yönlü Varyans Analizi (One-Way ANOVA) ve post hoc Tukey testi kullanılarak tespit edildi. p0.05). Sonuçlar: Bu in vitro çalışmada fluorür ve potasyum okzalat içeren DHGA uygulamaları tek aşamalı bir self-etch adezivin rezin-dentin makaslama bağlanma dayanım değerinde azalmaya neden olmuştur. Bunun muhtemel nedeni SEM incelemelerinde görüntülendiği gibi bu ajanların oluşturduğu dentin tübül tıkaçlarının, zayıf asiditesi olan self-etch adezivin dentin tübüllerine penetrasyonunu engellemesi olabilir.