İlköğretim Okullarında Görev Yapan Öğretmenlerin, Okulda Değişim Yönetiminin Gerçekleştirilmesine Bakış Açılarının İncelenmesi - Burcu CENKER; Esra MACAROĞLU AKGÜL (Sakarya University, 2011)
Ekonomik gelişmeler, yapısal ve sosyal sorunlar, teknolojik yenilikler dünyayı değişime zorlayan etkenlerdendir. Bu araştırma, dünyada meydana gelen değişimlerin eğitim kurumları bünyesinde nasıl bir etki yarattığını ve bu değişim etkisinin öğretmenler tarafından nasıl algılandığını incelemek amacıyla yapılmıştır. Ara ştırmanın amacı; ilköğretim okulunda görev yapan öğretmenlerin değişim yönetimine bakış açılarının nasıl olduğunun saptanmasıdır. Araştırmada kuramsal çerçevede; değişim, değişim süreci, değişim yönetimi gibi konular tartışılmıştır. Araştırma, tarama modelindedir. Veriler örneklem grubuna araştırmacı tarafından hazırlanan ve üç bölümden oluşan bir veri toplama aracının uygulanmasıyla toplanmıştır. Araştırmanın örneklemini 2008 yılında İstanbul ili Kadıköy ilçesinde bulunan resmi ilköğretim okulları içerisinden rastgele seçilen 8 ilköğretim okulunda görev yapan 218 öğretmen, evrenini ise aynı yılda İstanbul ili Kadıköy ilçesinde bulunan 75 resmi ilköğretim okulunda görev yapan 2183 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmadan elde edilen verilerin istatistiksel analizinde; aritmetik ortalama, t testi, tek yönlü varyans analizi ve Scheffe testi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular, tablolaştırılarak yorumlanmıştır. Yapılan araştırmada; öğretmenlerin değişimin başlama ve uygulanmasında söz sahibi oldukları görülsede yeterli katılımlarının olmadığı ortaya çıkmıştır. İlköğretim okullarında yöneticinin değişim liderliğine, öğretmenlerin bakışaçıları olumlu olmuştur. İlköğretim okullarında öğretmenler değişimin olumsuz yönleri ile ilgili tedirginlik yaşamışlardır. Tüm çalışanların değişime daha iyi uyumu için bu geri dönütler sık aralıklarla yapılmalıdır.