Nyutdannede sykepleieres opplevelse av organisatorisk og psykososialt arbeidsmiljø i sykehus, i et arbeidshelseteoretisk perspektiv - Markus Hagen Frydenlund; Berit Johannessen; Ellen Dahl Gundersen (Septentrio Academic Publishing, 2024)
Spesialisthelsetjenesten opplever en flukt av nyutdannede sykepleiere. Arbeidsmiljøet påvirker sykepleieres arbeidshelse og ønske om å bli værende i jobben. Det er lite oppdatert kunnskap om arbeidsmiljø ved norske sykehus.   Hensikten med denne studien var å få kunnskap om nyutdannede sykepleieres opplevelse av organisatorisk og psykososialt arbeidsmiljø på somatiske sengeposter, i et arbeidshelseteoretisk perspektiv.   Studien hadde et kvalitativt design, med datainnsamling fra semistrukturerte individuelle intervjuer med ni nyutdannede sykepleiere. Datamaterialet ble analysert ut fra Malteruds systematiske tekstkondensering. Sykepleierne opplevde at arbeidsmiljøet var preget av høyt arbeidspress, rolleutfordringer, samt misforhold mellom innsats og belønning. Videre beskrev de overgangen som nyutdannet sykepleier som faglig utfordrende. De opplevde stor grad av sosial støtte fra kollegaer, men hadde delte erfaringer med forholdet til ledelsen. Funnene antyder et misforhold mellom jobbkrav og jobbressurser, som kan medføre fysiske og psykiske påkjenninger. Å styrke sykepleieres ressurser i møte med jobbkravene vil være viktig for å dempe jobbkravenes konsekvenser, fremme arbeidshelse og forhåpentligvis bidra til å beholde flere sykepleiere i jobb.