تأثیر مکمل خوراکی آنتی‌ اکسیدان ها (ویتامین E و امگا 3) بر تعداد و شدت گرگرفتگی زنان یائسه - مریم هنرجو; میترا تدین; پروین عابدی (Mashhad University of Medical Sciences, 2015)
مقدمه: افزایش امید به زندگی در زنان و وجود عوارض و مشکلات دوران یائسگی و عوارض ناشی از هورمون درمانی باعث گرایش افراد به استفاده از طب مکمل و جایگزین شده است. آنتی اکسیدانها نقش مهمی در پیشگیری از عوارض یائسگی دارند. هدف مطالعه حاضر تعیین اثر مکمل خوراکی آنتی ‌اکسیدان ها (ویتامین E و امگا 3) بر گرگرفتگی زنان یائسه بود. روش کار: این مطالعه مداخله ‌ای شبه ‌تجربی در سال 91-1390 بر روی 72 زن یائسه در اهواز انجام شد. افراد در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. در گروه مداخله، درمان با مکمل خوراکی آنتی‌‌ اکسیدان ها (روزانه یک کپسول 850 میلی‌گرمی) به مدت 12 هفته انجام شد. ابزارهای مطالعه شامل فرم ثبت اطلاعات فردی و زمینه‌ ای و فرم ثبت هفتگی تعداد و شدت گرگرفتگی بود. تجزیه و تحلیل داده ‌ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 18) و آزمون‌ های تی زوجی و مقادیر تکراری انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد. یافته‌ ها: میانگین تعداد گرگرفتگی در گروه مداخله از 44/1±66/5 به 13/1±86/3 و شدت گرگرفتگی از 37/0±47/2 به 3/0±08/2 در شبانه روز کاهش یافت (0001/0=p). در پایان هفته‌ دوازدهم درمان، میانگین بهبودی تعداد گرگرفتگی 9/31% و میانگین بهبودی شدت گرگرفتگی 16/15% بود (0001/0=p). دو گروه از نظر تعداد (002/0=p) و شدت (003/0=p) گرگرفتگی اختلاف معنی ‌داری داشتند. نتیجه‌گیری: مکمل خوراکی آنتی ‌اکسیدان ها می‌تواند به عنوان یکی از روش های طب مکمل و جایگزین جهت کاهش تعداد و شدت گرگرفتگی دوران یائسگی استفاده شود.