Projekt bewegte schule - škola v pohybu [Project Bewegte Schule - school in motion] - Petr Vlček (Palacký University Olomouc, 2008)
Autor se ve svém příspěvku věnuje popisu projektu Bewegte Schule. Takto pojmenována "nová" školní koncepce německých škol, má přinést pohyb a komplexní výchovu do škol. Základními pilíři nového projektu jsou: 1. zdravý životní styl, 2. protidrogová prevence a ekologie a 3. kvalitní nadstandardní vzdělávací péče o talentované i méně nadané žáky. Koncept školy v pohybu je rozdělen do několika částí, kterými jsou školní třída, vestibul, školní dvůr, sezení a pracovní postup, výuka, přestávka trávená pohybovými aktivitami, předmět tělesná výchova a nabídka mimoškolních pohybových aktivit. Cíle školy v pohybu jsou: 1. nabídnout co nejvíce možností k pohybovým aktivitám, 2. vytvořit prostředí, kde pohybové aktivity mají vysoký kredit, 3. obohatit pohybovými aktivitami školní den žáků, 4. pomáhat žákům přijmout pohybovou aktivnost jako součást životního stylu. Poznání procesu inovace školního vzdělávání v jiné zemi může být užitečné při realizaci konceptů rámcových vzdělávacích programů a při aktuální tvorbě školních vzdělávacích programů. Výsledky naší práce mohou přispět ke zvýšení informovanosti účastníků reforem vzdělávání v České republice a umožnit tak učinit inovativní kroky, které povedou ke zkvalitnění vzdělávacího procesu v naší republice. [In his article the author describes the project "Bewegte Schule". So-called the "new" school conception of German schools should bring physical and complex education to schools. The essential pillars of this new project are: 1) the healthy lifestyle 2) drug prevention and ecology and 3) first-rate, beyond standard educational attendance of more or less talented pupils. The draft of "the school in motion" is divided into several parts, which are the classroom, the hall, the schoolyard, the sitting position and working progression, teaching, physically-active breaks, the school subject PE and an off er of out-of school physical activities. The aims of "the school in motion" are: 1) to off er as many physical activities as possible, 2) to create a world with high-credit physical activities, 3) to enrich the school day for pupils of physical activities, 4) to help pupils to accept the physical activity as a part of their lifestyle. The knowledge about educational innovations in diff erent countries can be useful for realization of the frame educational programs and for creation of the school educational programs. The results of our work can help to inform the participants of the educational reforms in the Czech Republic and to support the innovation steps, which lead to high-quality educational process in our country.]