Znaczenie uwarunkowań socjo-demograficznych oraz wybranych cech osobowości w kształtowaniu postaw Polaków wobec szczepień przeciw COVID-19. - Jarosław Paduch; Agnieszka Syrowatko; Michał Żołnierczuk (Kazimierz Wielki University, 2021)
Cel pracy: Celem pracy jest określenie poziomu poszczególnych cech osobowości oraz postaw Polaków wobec szczepień ochronnych, w tym przeciw COVID-19 oraz analiza potencjalnych predyktorów tych postaw. Materiały i metody: Badaniem online, prowadzonym we wrześniu i październiku 2021 roku objęto 1466 osób (50,6% kobiet) w wieku od 18 do 80 lat (M = 42.81; SD = 12.46). Anonimowa i dobrowolna ankieta online zawierała autorskie pytania dotyczące postaw wobec szczepień ochronnych, w tym także szczepień przeciwko COVID-19, oceniane na skali 1-7, wystąpienie NOP w przeszłości i polską adaptację testu Ten Item Personality Inventory (TIPI)- TIPI-PL. Wyniki: Wykazano, że istotnymi predyktorami poziomu akceptacji szczepień ochronnych były: płeć żeńska, wielkość miejsca zamieszkania, wykształcenie i wystąpienie NOP w przeszłości. W przypadku cech osobowościowych była to ugodowość, stabilność emocjonalna oraz otwartość na doświadczenie. Istotny związek miały również źródła wiedzy na temat szczepień: opinie znajomych, Internet i opinie ekspertów. Wyższy poziom ugodowość i otwartości na doświadczenie współwystępował z wyższym poziomem akcpetacji szczepień ochronnych, natomiast wyższy poziom stabilności emocjonalnej korelował z niższym poziomem akceptacji szczepień. Płeć żeńska, wyższe wykształcenie oraz wielkość miejscowości zamieszkania predysponowały do akceptacji szczepień ochronnych, natomiast wystąpienie NOP predysponowało do niskiego jej poziomu.