DIAGNOSTICUL NEVULUI SPITZ RĂMÂNE O PROVOCARE - Virginia Chiţu; Călin Giurcăneanu; Sabina Zurac; Dorina Giurcăneanu (Amaltea Medical Publishing House, 2012)
Introducere. Nevul Spitz este o leziune melanocitară benignă, cel mai frecvent întâlnită la copil şi adultul tânăr, la nivelul capului şi extremităţilor, cu o evoluţie rapidă de ordinul lunilor, ce îngrijorează familia şi medicul. Scop. Evidenţierea difi cultăţilor de diagnosticare clinică, dermoscopică şi histopatologică într-o leziune ce poate simula melanomul. Material şi metodă. Prezentăm două cazuri de nev Spitz apărute la vârsta de 10 şi respectiv 16 ani, o leziune hiperpigmentată, neagră şi o alta nepigmentată, roză, trimise în consult cu suspiciunea de malignitate. Ambele leziuni au fost evaluate dermoscopic şi histopatologic. Rezultate. Diagnosticul fi nal a fost de nev Spitz clasic pentru leziunea nepigmentată şi de nev Spitz atipic (tumoră spitzoidă cu potenţial malign incert) pentru leziunea pigmentată. Concluzii. Diagnosticarea nevului Spitz continuă să fi e o provocare clinică, dermoscopică şi, nu în ultimul rând, histopatologică, iar excizia chirurgicală este recomandată în majoritatea cazurilor.