Treatment and blood glucose level control of diabetes patients aged 30 and above in Balcova - Kevser Tarı Selçuk; Melih Kaan Sözmen; Belgin Ünal (Turkish Society of Public Health Specialists, 2015)
Özet Amaç: Bu kesitsel araştırmada Balçova'da 30 yaş ve üzeri diyabetlilerde tedavi alma, tedavi alanlarda kan glukoz düzeyi, BKİ, kan basıncı ve lipidlerin kontrol altına alınma durumunun saptanması, tedavi alma ve kan glukoz düzeyinin kontrol altına alınma durumunun bazı sosyodemografik özelliklerle ilişkisinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Yöntem: Araştırmada Balçova'nın Kalbi projesinin durum saptama çalışmasına katılan 30 yaş ve üzeri 1.643 diyabetlinin verisi değerlendirilmiştir. Diyabet tanısında AKŞ ölçümü yapılmış, değerlendirmede ADA 2011 yılı tanı kriterleri kullanılmıştır. Çözümlemede tanımlayıcı istatistikler, ki kare testi, lojistik regresyon analizinden yararlanılmıştır. Araştırma Dokuz Eylül Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri ve Balçova Belediyesi tarafından desteklenmiştir (Proje no: 2007161). Bulgular: Diyabetlilerin %75.4'ü tedavi almaktadır, tedavi alanların %32.6'sında kan glukoz düzeyi,  %21.8'inde kan basıncı, %9.4'ünde BKİ, %34.7'sinde LDL, %45.2'sinde HDL, %52.6'sında trigliserit düzeyi kontrol altındadır. Lojistik regresyon modeline göre diyabet tedavisi alma durumu 70 ve üzeri yaş grubunda [OR=1.76, %95.0 GA:1.14-2.72], sosyal güvenceye sahip olanlarda [OR=2.21, %95.0 GA:1.39-3.52] ve eşlik eden kronik hastalığı olanlarda [OR=2.24, %95.0 GA:1.74-2.89] anlamlı düzeyde yüksektir. Diyabet tedavisi alanlarda lojistik regresyon modeline göre kan glukoz düzeyinin kontrol altına alınma durumu eşlik eden kronik hastalığı olanlarda  [OR=1.49, %95.0 GA:1.12-1.99)] anlamlı düzeyde yüksektir. Sonuç: Diyabetli her dört kişiden biri tedavi almamaktadır, her üç kişiden sadece birinin kan glukoz düzeyi kontrol altındadır. BKİ, kan basıncı ve lipidlerin kontrol altına alınma oranı istenen düzeyde değildir. Diyabetlilerde düzenli tedavi konusunda farkındalığın arttırılması, izlemlerin nitelikli biçimde yapılması sağlanmalıdır. Anahtar Kelimeler: Diyabet, diyabet tedavisi, kan glukoz düzeyi.