INFLUENŢA LUI JEAN JACQUES ROUSSEAU ASUPRA PEDAGOGIEI MODERNE - USM ADMIN (Moldova State University, 2015)
Jean-Jacques Rousseau a avut o influenţă importantă asupra paradigmei pedagogiei moderne. Obiectivismul cunoş- tinţelor sociale în domeniul educaţiei este accentuat de principii educaţionale negative care au generat o contradicţie între individul biologic şi cel social. În domeniul cercetării teoretice a educaţiei, politica poate fi comparată cu educaţia, deoarece aceasta, pe de o parte, cere intervenţii interdisciplinare şi, pe de altă parte, solicită convergenţa viziunilor, fapt necesar pentru a elabora un obiect specific de studiu şi o metodologie proprie de cercetare. Cuvinte-cheie: pedagogie modernă, obiectivism, individ biologic şi social, cercetare teoretică a educaţiei, politică, interdisciplinaritate, obiect de studiu, metodologie.