FARKLI TİPLERDEKİ GELENEKSEL VE REZİN-MODİFİYE CAM İYONOMER SİMANLARIN SU EMİLİMİ VE SUDA ÇÖZÜNÜRLÜĞÜ - H. Cenker Küçükeşmen; D. Derya Öztaş; Çiğdem Küçükeşmen; Rukiye Kaplan (Ankara University, 2005)
Bu çalışmanın amacı, iki geleneksel camiyonomer siman CİS ve bir rezin-modifiye camiyonomer simanın RM CİS ; su emilimlerinin vesuda çözünürlüklerinin araştırılması vekarşılaştırılmasıdır. Çalışmada geleneksel CİSmateryaller olarak, Ceram Fil PSP Dental,England ve Ionofil Voco GmbH, Germany veRM CİS materyal olarak ise Rely-X 3M DentalProducts, St Paul, USA kullanıldı. Tüm örnekler,üretici firmaların talimatları doğrultusundahazırlandı ve ardından ISO 4049 ve ADA No.8kriterleri doğrultusunda su emilimi ve sudaçözünürlük testlerine tabi tutuldu. Çalışmada, her 3materyale ait örneklerin ağırlıklarındaki değişiklikler, suda 1 ve 7 gün bekletildikten sonradeğerlendirildi ve karşılaştırıldı. Değerler iki-yönlüANOVA ve Duncan testleri kullanılarak istatistiksel olarak analiz edildi. Sonuçlar; 7 gün suda bekletilmenin ardından, Rely X örneklerin, diğer ikigeleneksel CİS örneklere nazaran belirgin orandadaha az su emilimi ve suda çözünürlük değerleriverdiğini, İonofil örneklerin ise, 7 gün suda bekletilmenin ardından en fazla su emilimi ve sudaçözünürlük değerleri verdiğini gösterdi. 1 gün sudabekletilmenin ardından her 3 materyale ait örnekler arasında ise istatistiksel olarak belirgin farklılıkbulunmadı