تأثیر ورزش در آب بر شدت درد و ناتوانی مبتلایان به کمردرد مزمن - زهرا رفیعیان; فرهاد مصطفی موسی (Mashhad University of Medical Sciences, 2013)
مقدمه:‌کمردرد یکی از مشکلات شایع اجتماعی و اقتصادی در دنیای امروز است. ورزش در آب یکی از روش‌های درمانی طب مکمل می‌باشد که در درمان بیماری‌های مختلف استفاده می‌شود. هدف: تعیین تأثیر ورزش در آب بر شدت درد و ناتوانی مبتلایان به کمردرد مزمن. روش: این پژوهش تجربی بر روی 48 بیمار زن مبتلا به کمردرد مزمن انجام گردید. روش نمونه‌گیری و تقسیم نمونه در گروه آزمون و کنترل با روش تصادفی ساده بود. ابزار گردآوری داده‌ها چک‌لیست مشخصات دموگرافیک، ابزار کنترل شدت درد و پرسشنامه شدت ناتوانی بود. بیماران در گروه آزمون، هفته‌ای 3 جلسه 60 دقیقه‌ای به مدت 3 ماه در استخر همراه مربی ورزش در آب به انجام حرکات ورزشی مخصوص کمردرد پرداختند. گروه کنترل فقط 3 ماه انتظار داشتند. یافته‌ها: میانگین سن بیماران 88/6±43 سال بود. میانگین نمره شدت درد قبل از ورزش در آب در گروه آزمون 25/1±6 و در گروه کنترل 89/0±87/5 بود. در حالی که پس  از ورزش در آب در گروه آزمون 60/1±7/3 و در گروه کنترل پس از سه ماه انتظار 22/1±1/5 بود (001/0p