APENDICITA XANTOGRANULOMATOASĂ - Elina ȘOR; Igor MIȘIN (Academy of Sciences of Moldova, 2024)
Inflamația xantogranulomatoasă este caracterizată histologic printr-o aglomerare de macrofage lipidice cu limfocite, celule plasmatice, neutrofile și deseori celule gigantice multinucleare cu sau fără despicaturi de colesterol, care se observă cel mai frecvent în rinichi și vezica biliară. Implicarea apendicelui vermiform în procesul patologic este destul de rară, în literatură sunt descrise doar cazuri unice. Apendicita xantogranulomatoasă este ca regulă depistată retrospectiv în patologia chirurgicală, care este asociată cu dileme diagnostice și terapeutice semnificative datorită prezentării sale variabile.