Doğumda Kanguru Bakımının Sağlıklı Yeni Doğanların Fizyolojik Parametrelerine Etkisi - Sevgi Koç; Nurten Kaya (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2017)
Amaç: Bu araştırma, sağlıklı bebeklerin doğumunda kanguru bakımının yeni doğanın fizyolojik parametrelerine etkisini belirlemek amacı ile randomize kontrollü deneysel türde gerçekleştirildi. Yöntem: Örneklem, özel bir hastanede vajinal yol ile doğum için yatışı yapılan randomize yöntem ile belirlenen 117 kadın ve bebeğinden 60 müdahele grubunda, 57 kontrol grubunda oluştu. Verilerin toplanmasında; Anne Bilgi Formu, Bebek Bilgi Formu Doğumda kanguru bakımı alan ve almayan grup , kullanıldı. Çalışmada müdahele grubundaki kadınların bebeklerine kanguru bakımı uygulandı, kontrol grubundakilere ise rutin hastane bakımı verildi. Veriler kadınlardan, hastaneye yatış sırasında, doğum sırasında, doğumdan bir saat sonra ve taburculuk sırasında; yeni doğanlardan ise doğumun hemen sonrasında, bebek gözlem odasında, hastane odasında anne ile ilk karşılaşmada ve taburculuk sırasında toplandı. Bulgular: Müdahele ve kontrol grubundaki kadınların bireysel özellikleri ile müdahele ve kontrol grubundaki yeni doğanların doğum ağırlığı, boy vb. fiziksel özellikleri yönünden gruplar arasında anlamlı fark bulunmadı p>0,05 . Öte yandan araştırma kapsamına alınan yeni doğanların kalp atım ve solunum hızı, oksijen satürasyonu, vücut sıcaklığı ve kan şekeri değişkenleri yönünden müdahele grubu lehine anlamlı farklılıklar saptandı p