Menopauza chirurgicală: aspecte psihologice în perioada perioperatorie. - Elena Vataman (Academy of Sciences of Moldova, 2020)
Histerectomia reprezintă una dintre cele mai frecvente intervenții ginecologice. Uterul ca organ hormonal țintă are nu numai un rol fiziologic, dar și social, sexual și psihologic, iar bolile și intervențiile chirurgicale asupra acestui organ pot creşte rata de incidență a tulburărilor psihice. Scopul studiului a fost de a analiza tendinţa, amploarea şi factorii de impact ai schimbării stării psihologice înainte şi după histerectomie. Studiul a fost realizat în cadrul IMSP Spitalul Clinic Municipal "Gheorghe Paladi" (Chișinău) prin examinarea a 16 cazuri de histerectomie. A fost aplicată metoda de chestionare, iar instrumentele utilizate au fost Scala Climacterică Greene şi Inventarul Depresiv Beck completate preoperator şi la a 10-12-a zi postoperator. Analizând gradul depresiei pacientelor în legătură cu histerectomia s-a constatat preoperator în 37,5% lipsa depresiei şi în 56,25% - depresia de grad minim. Postoperator la aceste paciente s-a înregistrat diminuarea gradului de depresie astfel încât 50,0% au raportat lipsa depresiei, iar 31,25% dintre paciente au raportat depresie de grad minim. Analiza scorurilor totale a Scalei Climacterice Greene a demonstrat că acestea aveau tendinţă de micșorare de la 0,73 preoperator la 0,69 postoperator pe contul profilului psihologic şi somatic. De remarcat faptul că deja la a 10 -12 - a zi postoperator pacientele au raportat scoruri mai mari a profilului vasomotor (0,68 vs 1,25). La pacientele incluse în studiu gradul problemelor psihologice a fost sporit în perioada preoperatorie, ce poate fi explicat prin dezvoltarea depresiei, ca răspuns la simptomele fizice pentru care este planificată histerectomia, și anxietății, determinate de viitoarea intervenție chirurgicală.