Wybrane przejawy postaw wobec ewaluacji w szkole, czyli Baśń o Kopciuszku w murach polskiej szkoły - Zuzanna Sury (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2017)
Artykuł prezentuje wyniki badań przeprowadzonych w latach 2015-2016, których przedmiotem były postawy nauczycieli (1) oraz ewaluatorów (2) wobec ewaluacji w szkole. W pierwszym badaniu zastosowano analizę treści opublikowanych na forach internetowych dla nauczycieli, a w drugim metodę pogłębionych wywiadów eksperckich. Następnie zestawiono wyniki badań i, zgodnie z koncepcją brikolażu, wyłoniono charakterystyczne przejawy postaw wobec ewaluacji w polskiej szkole. Wyłonione przejawy postaw pozwoliły stwierdzić, że ewaluacja funkcjonuje jak baśniowy Kopciuszek, ponieważ na poziomie idei jest uważana za wartościową aktywność, jednak na poziomie praktycznej działalności wywołuje poczucie bezsilności, strachu i niedocenienia. Kluczowym wnioskiem z badań jest potrzeba oddzielenia instytucji przeprowadzających ewaluację od tych, które zajmują się kontrolą.