Směr vývoje současné mateřské školy - S. Koťátková (Czech Pedagogical Society, 2006)
Příspěvek vymezuje směřování mateřské školy, které je charakterizované humanistickými tendencemi, demokratizací, osobnostní orientací a přijetím odlišností dětí. Srovnává obecné cíle mateřské školy a pedagogické cíle působení na rozvoj dítěte. Předkládá souvislosti Bloomovy taxonomie cílů s cíli předškolního vzdělávání. Přináší výsledky výzkumu, který se zaměřil na to, jak vnímají učitelky dítě a mateřskou školu.