Sıcak uyaran karşısında zirkonyum ve cam fiber ile güçlendirilmiş kompozit post sistemlerde ve diş dokularında oluşan termal streslerin karşılaştırmalı olarak incelenmesi - Ferhan Egilmez; Levent Nalbant (Cumhuriyet University, 2012)
Objectives: The oral cavity is subjected to thermal irritation from hot and cold foods and beverages. Thermal irritation in the oral cavity produces expansions and contractions in restorative materials. This study investigates that, the effect of thermal stress and temperature distribution when 65 C° thermal load was applied on glass fiber reinforced composite resin post and zirconia post in right maxillary canine by three dimensional finite element method. Materials and Methods: Right maxillary canine, full ceramic crown, composite core material, luting agent, post materials, the ledge for ferrule effect, gutta percha, compact and spongious bone that surround the tooth were modeled for the thermal stress analysis. 65 C° thermal load was applied on the model for 5 secs. Temperature and thermal stresses were determined on the bucco lingual section of the model on 7 points. Besides, max. thermal stresses on the nodes and their values were determined. Results: Zirconia post systems produced more temperature and thermal stresses on the restorative materials, tooth structures and posts than glass fiber reinforced composite resin posts. Thermal stresses were much more between the layers of restorative materials, on the luting agent and cervical region. Thermal stresses were determined near the cervical region of the model on root dentin, compact and spongious bone regions and no stresses were determined on the middle and apical third of the model. Both two post materials have close-range values of about the temperature and thermal stress distributions.Conclusions: Generally, zirconia post generated more heat and thermal stresses on the tooth structures, the other restorative materials and the post itself.Key Words: Zirconia post, glass fiber reinforced composite resin post, thermal stress analysis. ÖZETAmaç: Ağıza alınan soğuk - sıcak yiyecekler ve içecekler nedeniyle oral kavite termal bir irritasyona maruz kalmaktadır. Ağızda oluşan sıcaklık artışı ve azalması sonucu diş dokusu ve restoratif materyallerde genleşmeler ve büzülmeler meydana gelmektedir. Bu çalışmada cam fiberle güçlendirilmiş kompozit rezin post ve zirkonyum post yerleştirilmiş sağ üst kanin dişe 65°C sıcaklık uygulandığında diş ve çevre dokularda meydana gelen termal stresler ve sıcaklık dağılımları üç boyutlu sonlu elemanlar yöntemiyle incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: Isısal stres analizi için, gerçek ölçülere uygun olarak sağ üst kanin dişi, tam porselen kron, kompozit kor materyali, yapıştırma simanı, post materyali, ferrule etki elde etmek için basamak, gutta perka, dişi çevreleyen kompakt ve spongioz kemik yapıları modellenmiştir. Modele 5 sn boyunca 65°C sıcaklık uygulanmıştır. Model üzerinde bukko lingual kesitte belirlenen 7 noktada sıcaklık dağılımları ve ısısal stresler tespit edilmiştir. Ayrıca model üzerinde en fazla ısısal streslerin oluştuğu noktalar ve bu streslerin değerleri belirlenmiştir.Bulgular: Zirkonyum post sistemi, cam fiberle güçlendirilmiş kompozit rezin post sistemine göre restoratif materyaller, diş dokuları ve post bünyesinde daha fazla sıcaklık ve ısısal stres oluşturmuştur. Isısal stresler materyaller arası katmanlarda, yapıştırma simanı üzerinde ve kole bölgelerinde yoğunlaşmıştır. Modelin kole bölgesinde kök dentini, kompakt ve spongioz kemik bölgesinde ısısal stres oluşumu gözlenirken, modelin orta ve apikal üçlüsünde diş ve çevre dokularda ısısal stresler saptanmamıştır. Sıcaklık dağılımları ve ısısal stresler açısından her iki post materyali de yakın değerler sergilemiştir.Sonuç: Genel olarak, zirkonyum postun hem post materyalinin kendi bünyesinde, hem diğer restoratif materyallerde hem de diş dokularında daha fazla ısıya neden olduğu ve daha fazla ısısal stres oluşturduğu sonucuna ulaşılmıştır.