Człowiek i jego kultura pracy w realizacji drogi zawodowej - Zdzisław Wołk (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2013)
Funkcjonowanie człowieka w środowisku zawodowym jest związane z jego indywidualnymi dyspozycjami ogólnymi i zawodowymi. Uwzględnienie znaczenia potencjału ludzkiego w procesie pracy zawodowej wymaga jego rozpoznania i rozumienia jego złożoności oraz uwarunkowań, którym podlega. Kultura pracy jako cecha osobowa pozwala na oszacowanie indywidualnych możliwości ogólnych i zawodowych pracownika lub kandydata do pracy. Jest to ważne w świetle niestałości pracy i zatrudnienia, zmiany miejsc i stanowisk, jak też w związku z realizacją przez jednostkę jej rozwoju zawodowego. Kultura pracy stanowi indywidualną dyspozycję jednostki rzutującą zarówno na zakres możliwości podejmowania przez nią bieżących zadań zawodowych, jak również na mobilność zawodową i gotowość do dalszego rozwoju. Działania na rzecz podnoszenia poziomu kultury pracy są zadaniem instytucji edukacyjnych oraz polityki pracowniczej firm, jak też samych pracowników.