Sindromul metabolic şi alte comorbidităţi în structura mortalităţii prin COVID-19 în Republica Moldova (martie-decembrie 2020) - Ion Mereuţă; Vasile Fedaș; Anastasia Tomșa; Anghela Cebotari (Academy of Sciences of Moldova, 2021)
Mortalitatea populației Republicii Moldova prin COVID-19 în perioada martie-decembrie 2020 a alcătuit 2846 (100%) persoane confirmate cu SARS CoV-2 (femei - 1362/2846 (47,8%), bărbați - 1484/2846 (52,2%). În sectorul urban aceasta fiind de 1649/2846 (58,0%), inclusiv Chișinău - 1034/2846 (36,3%), Bălți - 158/2846 (5,6%), în cel rural - 1197/2846 (42%). Mortalitatea în grupele de vârstă a constituit pentru grupa de vârstă de 30-70 ani (bărbați - 862/2846 (30,3%), femei - 805/2846 (28,2%). Cota co-morbidității a constituit 1905/2846 (66,9%), structura principalelor maladii fiind: maladiile aparatului cardiovascular - 966/1905(33,9%); diabetul zaharat - 523/1905 (27,5%); tumorile maligne, - 91/1905 (4,8%). În grupele de vârstă - 30-70 ani: maladiile aparatului circulator - 485/1905 (25,4%), diabet zaharat - 335/1905 (17,6%), cancer - 62/1905 (3,3%)