Srdeční frekvence jako indikátor zátěže při sportovním lezení Heart rate as an indicator of sport climbing intensity - Blaž Jereb; Stojan Burnik (Palacky University, 2007)
Cílem našeho výzkumného projektu bylo zavést srdeč ní frekvenci jako jeden z možných indikátorů zátěže při sportovním lezení. Za účelem našeho výzkumu absolvovalo 11 sportovních horolezců tři trasy o různých stupních náročnosti. Byla měřena srdeční frekvence horolezců a počítána zátěž při lezení. Při analýze výsledků jsme sledovali, zda naměřené hodnoty skutečně odrážejí zvýšenou zátěž, nebo zda jsou znakem nějakého jiného jevu, který nebyl monitorován. Změny srdeční frekvence při sportovním lezení mohou nastat v důsledku různých faktorů, které nelze v úplnosti kon trolovat. Monitorování srdeční frekvence jako indikátoru zátěže při sportovním lezení se tedy jeví jako značně pochybné. The objective of our research project was to introduce heart rate during sport climbing as one of the possible indicators of climbing intensity. For the purpose of our research, 11 sport climbers climbed three routes of varying grades of difficulty. The heart rate of the climbers was measured and climbing intensity was calculated. It was shown that, in spite of high local climbing intensity, general climbing intensity was rather low. Analysing the results, we wondered if the measured values actually reflected increased intensity or if they were a sign of some other phenomenon that was not monitored. Changes in heart rate during sport climbing can appear due to various factors, which can not all be completely controlled. Therefore, monitoring heart rate during sport climbing as an intensity indicator seems quite dubious.