Ogrodnicy i demiurdzy. O dwóch rodzajach relacji ze światem - Jan Rutkowski (Nicolaus Copernicus University in Toruń, 2021)
Artykuł zawiera analizę dwóch podstawowych rodzajów relacji między człowiekiem i światem. Porównano ze sobą nastawienie charakteryzujące ogrodnika i demiurga. Pokazano historyczne przykłady relacji ogrodniczych i demiurgicznych, ze szczególnym uwzględnieniem perspektywy filozofii polityki i wychowania. Zanalizowano wybrane implikacje przedstawionych typów relacji człowiek-świat.