Proposta didàctica. Encapsulació de pols de peles de mandarina en boles d'alginat de calci. Aplicació com a sorbent del blau de metilè. - Angels Olivella Costa; Nuria Fiol Santaló; Sergi Ortiz Aparicio (Universitat Autònoma de Barcelona, 2021)
Les aigües residuals de la indústria tèxtil han estat estudiades al llarg del temps degut als problemes ambientals que genera el seu abocament a les aigües naturals. El blau de metilè és un colorant catiònic àmpliament utilitzat en la indústria de paper i del teixit. Tot i que no es considera un colorant molt tòxic, pot tenir diversos efectes nocius sobre els organismes vius i un cop inhalat pot causar diversos trastorns per a la salut humana. En aquesta experiència didàctica s'explica com encapsular pols d'un residu de fruita en alginat de calci i posteriorment s'ha estudiat la seva capacitat d'eliminació del blau de metilè en fase aquosa en funció de diferents temps de contacte. La següent experiència didàctica consta de cinc sessions amb una durada total de 16 hores que s'ha extret del treball de recerca dut a terme per un alumne de 1r de Batxillerat, Sergi Ortiz Aparicio.