Diş Hekimliği kliniklerinde sterilizasyon ve dezenfeksiyon - Esra Karaağaç; Çiğdem Küçükesmen (Ankara University, 2013)
Diş hekimliğinde, klinik ortamlarda, bir bireyden diğerine diş hekimi, sağlık personeli ve hasta arasında enfekte ajanların mukoza, tükrük, kan, kan ile kontamine olmuş vücut sıvıları, aerosoller vb. transferi sonucunda, kolaylıkla çapraz enfeksiyonlar meydana gelebilmektedir. Bu yüzden, hastalar, hekimler ve diğer sağlık personeli, diş hekimliği kliniklerine her girdiklerinde çapraz enfeksiyon riskiyle karşı karşıya kalırlar. Bu nedenle tüm sağlık çalışanlarının, kliniklerde enfeksiyon kontrolünün sağlanabilmesi için sterilizasyon ve dezenfeksiyon kurallarına mutlaka uymaları gerekmektedir. Bunun yanı sıra diş hekimleri, sterilizasyon ve dezenfeksiyon kurallarına kesin olarak uymadıkları takdirde, kendilerini ve hastalarını tehlikeye atan "Hepatit A, B, C, AIDS, vb." gibi bulaşıcı viral ve bakteriyel hastalıkların oluşmasına ve çapraz enfeksiyonlarına neden olabilirler. Diş hekimleri tarafından kişisel koruyucu giysi, eldiven, maske, gözlük kullanımı sayesinde, enfekte materyal ile temasın en aza indirgenmesi ve bu sayede bu tip enfeksiyoz hastalıklardan korunmak mümkündür. Bu makalede; diş hekimliğinde enfeksiyon kontrolü için uyulması gereken kurallardan ve gerekli sterilizasyon ve dezenfeksiyon şartlarını sağlamak için yapılması gerekenlerden bahsedilmektedir