İlkokul 4. Sınıf Öğrencilerinin Anne-Babalarının Okuma Tutumları ile Türkçe Dersi Akademik Başarısı Arasındaki İlişki - Enise ÇELİK; Berfu KIZILASLAN TUNÇER (Mehmet KURUDAYIOĞLU, 2020)
İlkokul 4. Sınıf öğrencilerinin anne-babalarının okuma tutumları ile Türkçe dersi akademik başarıları arasında bir ilişki olup olmadığı inceleyen bu çalışma ilişkisel tarama modelindedir. Araştırmanın evreni, Çanakkale'nin Merkez ilçesindeki ilkokullarda öğrenim gören 4. Sınıf öğrencileri ve anne-babalarından oluşmaktadır. Basit seçkisiz örnekleme yöntemi kullanılarak çalışmaya 203 veli dahil edilmiştir. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen "Okumaya Yönelik Tutum Ölçeği" ile "Kişisel Bilgi Formu" kullanılmıştır. Verilerin analizi için SPSS paket programı kullanılmış, Aritmetik Ortalama, Frekans, Standart Sapma, Yüzde, t Testi, Anova Testi, Pearson Korelasyon Katsayısı Testi ve Kolmogorov Smirnov Testi uygulanmıştır. Sonuçlara göre, anne-babaların kitap okumaya ilişkin tutumunun yüksek düzeyde olduğu, anne-babaların okuma tutumlarının öğrenim durumları, aylık gelirleri, kitap okuma sıklıklarına göre farklılaştığı fakat yaş, meslek ve çocuk sayısına göre farklılaşmadığı belirlenmiştir. Ayrıca öğrencilerin Türkçe dersi akademik başarılarının yüksek düzeyde olduğu, çocukların kitaplıklarının varlığı ve anne-babaların kitap okuma sıklıklarına göre öğrencilerin Türkçe dersi akademik başarılarında anlamlı bir farklılığın görülmediği belirlenmiştir. Bunun yanı sıra ilkokul öğrencilerinin Türkçe dersi akademik başarıları ile anne babalarının okuma tutumları arasında düşük düzeyde anlamlı ve pozitif bir ilişkiye rastlanmıştır.