Efikasnost raznih nastavnih pristupa na učinak u odbojkaškoj utakmici - Jaroslav Popelka; Ratko Pavlović (University of Banja Luka, Faculty of physical education and sport, 2017)
Cilj ovog istraživanja je bio da se odredi i potvrdi efikasnost raznih nastavnih pristupa na promjene u nivou učinka u procesu držanja nastave iz odbojke učenicima u osnovnim školama. U eksperimentalnoj grupi je korišten taktički pristup, a u kontrolnoj grupi tehnički (tradicionalni) pristup u nastavi odbojke. Eksperimentalna grupa se sastojala od 26 učenika a kontrolna grupa od istog broja učenika. Obje grupe su predstavljale djevojčice koje pohađaju osnovnu školu uzrasta, 13-14 godina. Efikasnost nastavnog pristupa je procijenjena na osnovu učinka u igri. Učinak u igri je procijenjen metodom procjene učinka u igri, baziranog na GPAI (instrument za procjenu učinka u igri) kroz video zapise. Mann-Whitney U-test je korišten da se izvrši statistička procjena. Kada se procjenila taktička komponenta učinka igre "pozicija", dolazi se do zaključka da razlika između grupa nije statistički značajna (p>0.05). Poređenjem komponente "donošenje odluke" otkriveno je da razlika između postignutih učinaka u grupama statistički značajna (p<0.05) u korist eksperimentalne grupe. U poređenju vještina izvršenja saznalo se da razlika između obje grupe u komponenti "serviranje" nije statistički značajna (p>0.05). Ali poređenjem dodavanja, smečovanja, ofanzivnog udarca i učinka u igri tima dobila se statistički značajna (p<0.05) razlika između obje grupe u korist eksperimentalne grupe. Prikupljeni podaci ukazuju na činjenicu da se, u ovom istraživanju, taktički pristup pokazao kao efikasniji metod za sticanje vještina igre i taktičkih komponenti igre.