ПРОВІДНІ ДЕТЕРМІНАНТИ РОЗВИТКУ ОСВІТИ ДОРОСЛИХ В УКРАЇНІ ТА ЇЇ РОЛЬ У СУЧАСНОМУ ВІТЧИЗНЯНОМУ СОЦІУМІ - Лариса Лук'янова (Ivan Ziaziun Institute of Pedagogical Education and Adult Education of the NAES of Ukraine, 2022)
Мета статті полягає у висвітленні сучасного стану системи освіти дорослих в Україні та її ролі у вітчизняному соціумі. Практичне значення результатів дослідження, висвітлених у статті, полягає у здійсненому аналізі сукупності чинних законів, які певною мірою урегульовують освіту дорослих України. Використано комплексний підхід у виборі методів наукового осмислення: вивчення, аналіз, узагальнення, систематизація науково-педагогічної, андрагогічної літератури, нормативних актів, програмних та інших документів, що стосуються досліджуваних питань, задля з'ясування стану проблеми, упорядкування матеріалу та забезпечення логіки його викладу, з'ясування історичної зумовленості та опису сучасної системи освіти дорослих в Україні. У статті схарактеризовано сучасну систему освіти дорослих в Україні та конкретизовано роль її окремих складових, що набули останнім часом особливого значення у зв'язку із соціальними, науково-технічними, економічними й іншими чинниками та техніко-технологічними зрушеннями. З урахуванням реалій, в яких опинилася країна через військову агресію російської федерації, розвиток освіти дорослих для України набуває стратегічного значення й пильної уваги і підтримки. Доведено, що сучасна освіта дорослих в Україні дедалі більше набуває вагомості у вітчизняному соціумі. На початку ХХІ ст. її провідними ознаками стають розвиток у контексті глобалізаційних та інтеграційних процесів; дисемінація, урізноманітнення змісту, форм і методів, трансформація усталених структур і провайдерів освіти дорослих; європейське та міжнародне співробітництво й інтеграція; вплив соціально-економічних трансформацій на структуру, завдання та зміст; посилення функції соціального захисту людини. Окреслено прогресивні зміни, що відбулися останнім часом у сфері нормативно-правового урегулювання цієї сфери.  Обґрунтовано недоліки вітчизняної освіти дорослих, провідним з яких є відсутність послідовної державної політики і координації у сфері освіти дорослих та окреслено можливі  шляхи їх подолання. Найбільшими проблемами в освіті дорослих, що вимагають негайного розв'язання є розроблення відповідного комплексу заходів нормативного й правового регулювання, розроблення механізмів щодо визнання і сертифікації неформальної та інформальної освіти дорослих.