DIAGNOSTICUL PRENATAL AL TETRALOGIEI FALLOT ŞI IMPLICAŢIILE POSTNATALE - Georgiana Nicolae; Cristina Filip; Adriana Diaconu; Alin Nicolescu; Constantin Arion (Amaltea Medical Publishing House, 2016)
În ultimii ani, diagnosticul prenatal al malformaţiilor de cord a cunoscut o dezvoltare importantă. Supravietuirea globală a pacienţilor cu malformaţii congenitale de cord s-a îmbunătăţit în ultima decadă, datorită diversificării atât a metodelor de diagnostic, cât şi a celor de chirurgie cardiovasculară pe această arie de interes. Ca urmare a creşterii semnificative a supravieţuirii pe termen lung, în prezent, în majoritatea ţărilor dezvoltate există departamente dedicate monitorizării adulţilor cu malformaţii congenitale de cord, datorită particularităţilor şi nevoilor speciale ale acestui tip de pacienţi, în comparaţie cu patologia cardiacă dobândită a adultului. Articolul de faţă îşi propune o trecere în revistă a datelor existente până la acest moment legate de diagnosticul prenatal şi impactul acestuia asupra evoluţiei postnatale în ceea ce priveşte cea mai frecventă malformaţie congenitală cianogenă, şi anume Tetralogia Fallot. În cele ce urmează, reiterăm importanţa cunoaşterii cu exactitate a patologiei fetale prenatale pentru stabilirea din timp a conduitei medicale postnatale pentru copiii cu acest tip de malformaţie.