KOŠARKA NA PROSTORIMA BIVŠE JUGOSLAVIJE OD 1. JANUARA 1942. DO 9. MAJA 1945. GODINE - Zrinko Grgić; Kristina Pantelić; Petar Pavlović; Slobodan Simović (University of Banja Luka, Faculty of physical education and sport, 2011)
Razvoj košarke za vrijeme II svjetskog rata na prostorima bivše Jugoslavije, nije dovoljno istražen. Iako se košarka igrala, sa gotovo istim intenzitetom kao i prije rata, dugo vremena se o tome ćutalo i malo pisalo. U periodu o kome je riječ (1942-1945) u Beogradu je postojalo više sportskih klubova: Sk. 1913, Bask, Bsk, Btk, Bob, Obilić, Sask, Bankarac, Izbjeglice, klub Vladana Matića i dr. u kojima se igrala košarka u novoformiranim ekipama. Pored odigravanja brojnih međusobnih utakmica, priređivanja prvenstava, klubovi su radili i na popularizaciji košarke, prvenstveno među omladinom. Pored Beograda, košarka se igrala i u drugim mjestima: Novom Sadu, Subotici, Petrovgradu, Šapcu, Kragujevcu, Nišu, Prizrenu, Splitu, Zadru, Dubrovniku, Šibeniku, Kotoru i dr. sa različitim intenzite-tom. Najveći broj utakmica i prvenstava odigran je tokom 1942. i 1943. godine. Prilikom pisanja rada korišćena je istorijska metoda (pronalaženje primarnih istorijskih izvora, njihovo analiziranje, kao i pronalaženje i analiziranje sekundarnih izvora). Pregledani su i konsultovani brojni izvori koji su nas-tali u to vrijeme (časopisi, novine, listovi, zapisnici, izvještaji, prepiske i dr.), a nalaze se u: arhivima, bibliotekama, institutima, privatnim arhivima i muzejima sporta bivše Jugoslavije, kao i relevantni izvori koji su nastajali poslije toga perioda.