Інформативні показники функціональної і рухової підготовленості студентів вищих навчальних закладів - S. Chernenko; O. Honcharenko; S. Marchenko (OVS LLC, 2019)
Мета дослідження - визначити інформативні показники функціональної і рухової підготовленості студентів 1-5-го курсів. Матеріали та методи. У дослідженні взяли участь чоловіки першого (n = 67), другого (n = 66), третього (n = 62), четвертого (n = 45), п'ятого (n = 56) курсу. Для вирішення завдань були застосовані такі методи дослідження: аналіз наукової літератури, педагогічне спостереження, педагогічне тестування; метод індексів та медико-біологічні методи. Педагогічні методи використані для вивчення особливостей функціонального стану організму та рухових здібностей у студентів 1-5-го курсів вищих навчальних закладів; для обробки даних - факторний аналіз. Результати. За індексом Руф'є студенти 1-2 курсів оцінюються як такі, що мають середній рівень працездатності серця. Студенти 3-5 курсів мають задовільний рівень працездатності серця. За показниками проб Штанге і Генчі студенти 1-5 курсів оцінюються як здорові треновані. За показниками проби Ромберга вищі результати показують студенти першого і п'ятого курсу ніж студенти другого, третього і четвертого курсів (p < 0,001; p < 0,001; p < 0,006 відповідно). Найнижчі результати у студентів третього курсу. Результати проби оцінюються як такі, що нижче норми.  Висновки. Аналіз рухової і функціональної підготовленості студентів 1-5 курсів дозволив визначити, що в їх структурі першим фактором є функціональний стан дихальної системи, другим  - швидкісна силова і силова підготовленість. Найвищу інформативність мають: 1 курс - проби Штанге (0,822) та Генчі (0,741); 2 курс - проба Генчі (0,758) найнижчу індекс Руф'є (0,11); 3 курс - «Стрибок у довжину з місця» (0,741) та проба Генчі (0,723); 4 курс - проби Штанге (0,927) та Генчі (0,810); 5 курс - проба Штанге (0,799).