The PROGRAM KOMPLEKSOWEJ REHABILITACJI PO ALLOPLASTYCE PORESEKCYJNEJ GMRS W WYNIKU LECZENIA TORBIELI TĘTNIAKOWATEJ SZYJKI KOŚCI UDOWEJ. - Karina Szczypiór-Piasecka; Julia Siemińska; Krzysztof Antczak; Alicja Mińko (Kazimierz Wielki University, 2021)
WSTĘP Nowotwór złośliwy kości rzadko wykrywany jest w jego wczesnym stadium i zazwyczaj w momencie diagnozy występuje już naciekanie tkanek miękkich. Objawy, które występują to ból, który nasila się w nocy, pogrubienie tkanek oraz ograniczenie ruchomości kończyny wynikające z destrukcji kości. CELEM PRACY był opis przypadku pacjenta po resekcji nowotworu złośliwego kości (Fibrolastic osteosarcoma) oraz stworzenie programu kompleksowej rehabilitacji pooperacyjnej. MATERIAŁ I METODY Analiza przypadku dokonana w niniejszej pracy potwierdza potrzebę holistycznego traktowania pacjenta ze zdiagnozowanym nowotworem złośliwym kości. U pacjent A.S. w wieku 23 lat rozpoznano torbiel tętniakowatą szyjki kości udowej lewej ze złamaniem patologicznym i rozległą destrukcją kości. Wykonano leczenie radykalne z całkowitą alloplastyką poresekcyjną. Opisano fizjoterapię szpitalną i rehabilitację 5 miesięcy po zabiegu operacyjnym. Praca potwierdza konieczność całościowego zastosowania procesu opieki nad pacjentem, który obejmuje diagnostykę, leczenie oraz rehabilitację. WYNIKI Fizjoterapia jest wprowadzana dobę po operacji i trwa do momentu wypisania pacjenta do domu. Metody i ćwiczenia fizjoterapeutyczne dostosowuje się do zakresu operacji, stanu ogólnego i wieku chorego. Celem jest uzyskanie przez pacjenta jak największej samodzielności poruszania się i wykonywania czynności dnia codziennego. W rehabilitacji poszpitalnej dąży się do przywrócenia prawidłowej, możliwej do osiągnięcia, ruchomości i stabilności stawów. Pacjent powinien przyjmować poprawny wzorzec chodu przy możliwie minimalnej asekuracji sprzętem ortopedycznym. WNIOSKI 1. Pacjenci po zabiegu resekcji części bliższej kości udowej i aloplastyce GMRS powinni rozpocząć rehabilitację już pierwszego dnia po zabiegu opeeracyjnym. 2. Terapia manualna i osteopatia są niezmiernie ważne w programie rehabilitacji po zabiegu operacyjnym usunięcia nowotworu kości.