شناسایی و بررسی ابعاد فردی و اجتماعی افزایش کیفیت زندگی سالمندی بر اساس آیات و روایات - Mahdis Hamzehi; Marziyeh Raji; Ali Mohammad Farhadzadeh (Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 2021)
سابقه و هدف: امروزه با توجه به افزایش شاخص طول عمر و امید به زندگی، مسـئلۀ مهم‌تری با عنوان چگونگی گذران عمر و به‌عبارتی کیفیت زندگی مطرح شده که پرداختن به این موضوع ذهن صاحب‌نظران و محققان را در امور سالمندی به خود جلب نموده اسـت. ازاین‌رو، هدف از این مطالعه بررسی مفهوم کیفیت زندگی سالمندی بود. روش کار: اين پژوهش از نوع کیفی است. در ابتدا با روش فراترکیب به بررسی و تحلیل منابع مرتبط با کیفیت زندگی سالمندی پرداخته شد و سپس با استفاده از فن الگوسازي ساختاري-تفسيري به مرحلۀ اجرا درآمد. به‌منظور خوشه‌بندي ابعاد کیفیت زندگی سالمندی از روش میک‌‌مک استفاده شد. در این پژوهش همۀ موارد اخلاقی رعایت شده است و مؤلفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند. یافته‌ها: یافته‌ها نشان می‌دهد که خبرگان پنج بُعد را شناسایی کردند و درنهایت ابعاد شناسایی‌شده در پنج سطح طبقه‌بندی شد. در بالاترین سطح (سطح اول) تعاملات اجتماعی قرار گرفت که کمترین نفوذ را به عوامل دیگر دارد و در پایین‌ترین سطح (سطح پنجم) عوامل فردی-درونی قرار گرفت که همانند سنگ زیربنایی الگو عمل می‌کند. بنابراین، افزایش کیفیت زندگی سالمندی از این متغیّر شروع شده است و به متغیّرهای دیگر سرایت می‌کند. نتایج تحلیل میک‌مک نیز نشان می‌دهد که عوامل فردی-درونی بیشترین نفوذ و تعاملات اجتماعی بیشترین وابستگی را داشت. نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج پژوهش حاضر می‌توان چنین استنباط کرد که عوامل فردی-درونی و تجارب خانوادگی کیفیت زندگی سالمندان را تحت تأثیر قرار می‌دهد و می‌تواند درنهایت با اثر عوامل محیطی موجب افزایش سلامت سالمندان گردد. شناسایی و ارتقای دقیق هر یک از این ابعاد نیز می‌تواند به افزایش کیفیت زندگی سالمندی منجر شود.   استناد مقاله به این صورت است: Hamzehi M, Raji M, Farhadzadeh AM. Identifying and Examining the Individual and Social Dimensions of Increasing the Quality of Life of the Elderly Based on the Verses of the Quran and Narrations. Journal of Pizhūhish dar dīn va salāmat. 2021;7(2):96-109. https://doi.org/10.22037/jrrh.v7i2.30824