Yüzme becerileri öz değerlendirme ölçeğinin Türk dili ve kültürüne uyarlanması: Geçerlik ve güvenirlik çalışması - Gokhan Arikan; Ugur Ince (Ozlem Book Center, 2023)
Bu araştırmada yüzme becerileri öz değerlendirme ölçeğinin geçerlik ve güvenirlik çalışmalarının yapılarak Türk dili ve kültürüne uyarlanması amaçlanmıştır. Bu girişimin temelinde Türk kültüründe geliştirilmiş veya Türkçeye uyarlanmış herhangi bir yüzme becerileri öz değerlendirme ölçeğine literatürde rastlanmamıştır. Araştırmanın evrenini 2021-2022 eğitim öğretim döneminin bahar yarıyılında Harran Üniversitesinde ön lisans ve lisans düzeyinde öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Uyarlanması yapılan Yüzme Becerileri Öz Değerlendirme ölçeği  tek boyut ve 12 maddeden oluşmaktadır. Ölçek uyarlama ve çeviri işlemlerinin ardından pilot uygulama yapılmıştır. Pilot uygulamada herhangi bir değişikliğe gerek duyulmadığı görülmüştür. Pilot uygulamanın ardından veri toplama aşamasına geçilmiştir. Veri toplama aşamasına geçilerek kolay ulaşılabilir örneklem deseniyle ulaşılan 411 üniversite öğrencisi araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Araştırma kapsamında elde edilen veriler SPSS 26 ve AMOS 20 programları aracılığıyla analiz edilmiştir. Güvenirlik kapsamında Cronbach Alpha katsayısının 0,94 olduğu tespit edilmiştir. Doğrulayıcı faktör analizi sonucunda ölçek, tek boyut ve 12 maddeden oluşan yapısını korumuştur. Sonuç olarak tek boyut ve 12 maddeden oluşan yüzme becerileri öz değerlendirme ölçeği Türk dili ve kültürüne uyarlanmıştır. Ölçekten alınan yüksek puanlar bireyin yüzme becerilerinin gelişmiş olduğunu, düşük puanlar ise yüzme becerilerinin zayıf olduğu anlamına gelmektedir.