Öğretmen Adaylarının Çevre Etiği Yaklaşımlarının Yordayıcısı Olarak Eleştirel Düşünme Eğilimlerinin İncelenmesi - Mehpare Saka (Sakarya University, 2016)
Bu çalışmada öğretmen adaylarının eleştirel düşünme eğilimlerinin çevre etiği yaklaşımları üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Araştırma modelini genel tarama modellerinden ilişkisel tarama modeli oluşturmaktadır. Araştırmanın çalışma grubu iki devlet üniversitesinin eğitim fakültesinde öğrenim gören fen bilgisi, okul öncesi ve sınıf öğretmenliği bölümlerinde okuyan toplam 641 öğretmen adayından oluşmaktadır. Veri toplama araçları olarak " Kişisel Bilgi Formu", "Kaliforniya Eleştirel Düşünme Eğilimleri Ölçeği" ve "Çevre Etiği Yaklaşımları Ölçeği" kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS- 17 paket programı kullanılarak öncelikle regresyon modelini oluşturmak amacıyla Pearson Momentler Çarpım Korelasyon katsayısından yararlanılmıştır. Daha sonra öğretmen adaylarının eleştirel düşünme eğilimlerinin çevre etiği yaklaşımlarını yordayıp yormadığını tespit etmek amacıyla çoklu regresyon analizi yapılmıştır. Yapılan analizlere göre eleştirel düşünme eğilimlerinden analitiklik boyutunun her üç çevre etiği yaklaşımı üzerinde yordayıcı etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte diğer bazı eleştirel düşünme eğilimlerinin de farklı çevre etiği yaklaşımları üzerinde yordayıcı etkisinin olduğu, eleştirel düşünme eğiliminden açık fikirliliğin çevre etiği yaklaşımları üzerinde yordayıcı bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir.