SINDROMUL FRAGILITĂȚII LA PACIENȚII CU INSUFICIENȚĂ CARDIACĂ CRONICĂ - VETRILĂ Snejana; VATAMAN Eleonora; ȘALARU Virginia; IVANES Anastasia (Academy of Sciences of Moldova, 2022)
Insuficiența cardiacă atestă o prevalență de 26 milioane în populație, astfel constituind o prioritate globală pentru sănătate. Publicațiile actuale atestă că sindromul fragilității (SF) atinge 79% în insuficiența cardiacă și este un predictor independent al mortalității prin boli cardiovasculare. În studiu a fost evaluată fragilitatea prin scorul Edmonton auto-raportat de către pacienți și indexul comorbidităților Charlson la 36 pacienți spitalizați cu insuficiență cardiacă cronică cu vârsta medie 66,58±1,65(44-86) ani, inclusiv 20(55.6%) femei 16(44.4%) bărbați. Sindromul fragilității de diferit grad de severitate a fost constatat la 16(45,5%) vs 20(55.5%) pacienții non-fragili cu insuficiență cardiacă cronică cu vârsta medie 62,25±2,53 vs 70,05±1,87 ani în ambele grupuri, respectiv. Pacienții fragili au menționat mai frecvent scăderea activității fizice pe parcursul ultimii luni 14(87.5%), vs 12(60.0%) cazuri non-fragili. Calitatea somnului a fost diferită în grupuri, astfel că pacienții fragili au mai frecvent o durată a somnului ≤5 ore - 9(56.3%) cazuri, pe când în grupul non-fragili au predominat cei cu 7-8 ore de somn 8(40.0%) pacienți. Valoarea medie a Indicelui comorbidităților Charlson a constituit 5,3±0.5 puncte.